Джонатан Саул и Стивън Фарел, Ройтерс Това, което очаква израелските сухопътни

...
Джонатан Саул и Стивън Фарел, Ройтерс Това, което очаква израелските сухопътни
Коментари Харесай

Ройтерс: Градът от тунели на Хамас под Газа - скрита фронтова линия за Израел

Джонатан Саул и Стивън Фарел, Ройтерс

 

Това, което чака израелските сухопътни войски в Газа - споделят източници от службите за сигурност - е мрежа от тунели на " Хамас " с дължина стотици километри, ситуирани на дълбочина до 80 метра, които освободена заложничка разказа като " паяжина ", а един специалист назова " Виетконг, умножен по 10 ".


Палестинската ислямистка формация употребява тунелите, които минават под пясъчната крайбрежна линия с повърхност 360 кв. км и стигат до нейните граници, за разнообразни цели, в това число за набези, контрабанда, за предпазване и за оперативни проходи, настояват западни и близкоизточни източници, осведомени с въпроса.

Съединените щати считат, че специфичните сили на Израел ще се сблъскат с невиждано предизвикателство, защото ще би трябвало да се борят с бойците на " Хамас " и в това време да се опитат да избегнат убийството на заложници, държани подземен, съобщи формален представител на Съединени американски щати.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин означи, че траялата девет месеца борба на Ирак за отвоюване на град Мосул от " Ислямска страна " може да се окаже по-лека от това, което чака израелците - евентуално ще има " доста СВУ (самоделни взривни устройства), доста клопки и просто доста тежка работа ".

Въпреки че Израел е вложил обилни средства в откриването на тунели - в това число оборудвана със датчици подземна преграда, която назовава " желязна стена ", се счита, че " Хамас " към момента разполага с настоящи тунели към външния свят.

След последния кръг от военни дейности през 2021 година водачът на " Хамас " в Газа, Яхия ас Синвар, съобщи: " Те започнаха да настояват, че са унищожили 100 км от тунелите на " Хамас ". Аз пък ви споделям, че тунелите, с които разполагаме в Газа, надвишават 500 км. Дори и да е правилно това, което те споделят, те са разрушили единствено 20% от тунелите ".

Паяжина

Няма удостоверение за казаното от Синвар, за който се счита, че се укрива подземен преди предстоящата израелска сухопътна атака.

Но оценката, че тунелите са с обща дължина от стотици километри, е много публикувана измежду анализаторите по сигурността, макар че намиращата се под обсада крайбрежна линия е дълга единствено 40 км.

При състояние, че Израел има цялостен надзор над въздушния и морския достъп до Газа и върху 59 от нейната 72-километрова сухопътна граница – с изключение на 13 км с Египет на юг - тунелите са един от дребното способи за " Хамас " да внася оръжия, съоръжение и хора.

Макар че тя и други палестински групировки пазят в загадка своите мрежи, неотдавна освободената 85-годишна израелска заложничка Йохевед Лифшиц, съобщи: " Приличаше на паяжина, доста, доста тунели ", добавяйки: " Минахме километри подземен. "

" Хамас " счита, че поради сериозното израелско предимство при въздушните сили и бронираната техника тунелите са метод да се ограничи част от тези преимущества, като израелските бойци бъдат принудени да се движат подземен в тесни пространства, които бойците на " Хамас " познават добре.

Израелски боен представител съобщи през вчерашния ден: " Няма да приказвам за количеството километри на тунелите, само че те са доста, построени са под учебни заведения и жилищни региони. "

Призовавайки Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да се намеси, палестинският президент Махмуд Абас настоя за неотложно преустановяване на " експанзията " в Газа и напредване към " политическо решение вместо към военни решения и решения в региона на сигурността ".

Подземен град

Израелски източници от сферата на сигурността настояват, че тежките въздушни бомбардировки на Израел са предизвикали дребни вреди на инфраструктурата от тунели, откакто военноморските командоси на " Хамас " са съумели тази седмица да извършат морска офанзива, ориентирана към разположените по крайбрежията край Газа общности.

" Въпреки че нападаме масирано в продължение на дни, управлението на ( " Хамас " ) е съвсем непокътнато, също като способността му за командване и надзор, както и тази да прави контраатаки ", сподели Амир Авиви, някогашен бригаден военачалник, заемал висши длъжности в израелската войска, включителнот заместник-командир на дивизията в Газа, натоварена да се оправя с тунелите.

" В Газа има цялостен град, който се намира на дълбочина от 40-50 метра. Има бункери, щабове и хранилища и, несъмнено, те са свързани с над хиляда позиции за изстрелване на ракети. "

Според други източници има тунели ситуирани на дълбочина до 80 метра.

Един от западните източници от сферата на сигурността съобщи: " Те се простират на километри. Направени са от бетон доста добре. Помислете за Виетконг умножено по 10. Те са разполагали с години и с доста пари, с които да свършат тази работа. "

Друг източник от сферата на сигурността, от една от прилежащите на Израел страни, съобщи, че тунелите на " Хамас " от Египет не престават да са дейни.

" Веригата за доставки към момента е непокътната в наши дни. В мрежата за улеснението на координацията вземат участие и някои египетски военни. Не е ясно дали това е известно на египетската войска ", споделя той.

Малък брой по-тесни и дълбоки контрабандни тунели сред Египет и Газа до неотдавна действаха, споделят двама източници от службите за сигурност и търговец в египетския град Ариш, само че придвижването по тях съвсем е изцяло спряно, откогато стартира войната сред Израел и " Хамас ".

Египетски публични лица не дадоха отговор незабавно на настояването за коментар. В сряда египетският президент Абдел Фатах ал Сиси съобщи при ревизия на военни елементи в Суец, че ролята на армията е да охранява египетските граници.

Дългата игра

" Хамас " е основана в Газа през 1987 година и се счита, че стартира да копае тунели в средата на 90-те години, когато Израел дава на Организацията за избавление на Палестина на Ясер Арафат известна степен на самоуправление в Газа.

Мрежата от тунели е съществена причина " Хамас " да е по-силна в Газа, в сравнение с в окупирания от Израел Западен бряг, където израелските селища, военни бази и устройства за наблюдаване вършат мъчно да получиш каквото и да било от Йордания.

Прокопаването на тунели стана по-лесно през 2005 година, когато Израел изтегли своите бойци и заселници от Газа и когато " Хамас " завоюва властта на изборите през 2006 година

Скоро по-късно военното крило на " Хамас ", " Изедин ал Касам ", залови Гилад Шалит и умъртви други двама израелски бойци, откакто били прокопани 600 метра, с цел да нахлуят в базата Керем Шалом на границата с Газа.

Година по-късно " Хамас " предприе боен удар против силите на Арафат в Газа, като употребява за тази цел тунели.

Въпреки че военните тунели останаха недостъпни за външен взор, през тази интервал контрабандистите от Газа посочваха своите едвам прикрити търговски тунели под границата при Рафах.

Те бяха необятни към метър и се използваха лебедки с мотори, с цел да транспортират артикули по пясъчните дъна на тунелите във варели за бензин.

Един от операторите на тунели в Рафах, Абу Кусай, сподели, че половин миля тунел, чието прокопаване лишава от три до шест месеца, може да донесе облага до 100 000 $ дневно. Най-доходоносната стока били патроните, които се купуват за 1 $ в Египет и се продават за повече от 6 $ в Газа. По думите му автоматите " Калашников " коствали 800 $ в Египет и се продавали за два пъти повече.

Смята се, че през 2007 година военното крило е вкарало своя пълководец Мохамед Дейф в Газа през тунел от Египет. Дейф е началник на смъртоносната офанзива на Хамас на 7 октомври в Израел, при която починаха 1400 души и бяха взети заложници.

На лов по тунелите

Професор Джоел Роскин, геоморфолог и геолог от израелския университет Бар-Илан съобщи, че е мъчно мрежата от тунели да бъде тъкмо картографирана от повърхността или от космоса, като добави, че строго класифицираната информация е от значително значение за 3D картографирането и визуализация на изображенията.

Сред елитните елементи, натоварени със слизането подземен, е " Яхалом ", състояща се от командоси от инженерния корпус, известни като " невестулките ", които са профилирани в намирането, почистване и заличаване на тунели.

По-рано тази седмица израелският министър председател Бенямин Нетаняху беше при бойците на " Яхалом " и им сподели: " Разчитам на вас. Народът на Израел разчита на вас. "

Израелски източници обявиха, че това, което ги чака, е мъчно и те се сблъскват с зложелател, който се е прегрупирал и се е поучил от предходни израелски интервенции през 2014 година и 2021 година

" Ще има доста клопки с взривни устройства. Те имат термобарични оръжия, каквито не са имали през 2021 година, които са по-смъртоносни. И считам, че са се сдобили с доста противотанкови оръжейни системи, с които ще се опитат да ударят нашите БТР-и и танкове ", сподели Амнон Софрин, някогашен бригаден военачалник и някогашен пълководец на бойния разследващ корпус.

Софрин, който преди е бил и началник на дирекция в израелската шпионска организация " Мосад ", съобщи, че от " Хамас " ще се пробват да отвличат и бойци.

Дафне Ричемонд-Барак, преподавателка в израелския университет " Райхман " и създател на книгата " Подземна война ", съобщи, че споровете в Сирия и Ирак са трансформирали обстановката.

" Това, с което израелските военни евентуално ще се сблъскат в тунелите, може би ще е и целият опит и всички познания, добити от групировки като " Ислямска страна " и което /…/ е било предадено на " Хамас ".

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР